Přeskočit na hlavní obsah

Kouzelníkův prsten - recenze


Kouzelníkův prsten –  ang. originál Forgotten Forest - The Magician´s Ring - 1985

Edice: Nekonečné příběhy, č. 1

Žánr: fantasy

Autor: Carol Gaskin

Přeložil: Stanislav Křížek

Obal: Martin Lisec

Vydal: Fragment, 1. vyd. 2004 brož.

Odkaz na gamebook na stránkách Databáze knih zde


Jó nostalgie, to je svině věc. S edicí Nekonečné příběhy jsem se setkal ještě jakožto nevinné robátko čerstvě studujíc 6. ročník ZŠ. Tehdy jsem ještě nekouřil, nepil a neposlouchal death metal. Asi právě z důvodu mladicky nezkažené nostalgie jsem se rozhodl oprášit vzpomínky a vydal se zakusit tuto fantasy edici gamebooků. Ano, nekoupil jsem si pouze výše uvedené čtivo, ale přidal k němu i dalšího sourozence z edice. A to se vyplatí! No, alespoň jsem si to myslel, protože mi jaksi uteklo, že sice je kniha pro čtenáře od 11. let, ale je tam také zmíněno, že je hlavně pro děti. No, co už, tělo se vyvíjí, ale myšlenkové pochody občas zůstávají na úrovni dítěte. Každopádně po „dohrání“ mám dojem, že nejen já jsem nabral směr kognitivní degenerace.   

Námět je čistý fantasy. Jste trubadúr Robin (což je geni/t/ální spojení 😊) a tvým úkolem je zachránit prokleté království od kletby darebáckého čaroděje, který schovává svoji energii nečekaně v prstenu. Ok, námět sice klasický stupidní fantasy, ale je to pro děti, tak proč ne. Navíc zažil jsem ještě horší stupidní fantasy náměty ve stylu draci, kouzla, Rhapsody💪. Otázku, proč nemůže být více gamebooku ve stylu - ukrutný válečník pijící krev z lebek nebohých vesničanů a obcujíc ze sličnými čarodějkami za temného úplňku, ponechme raději stranou. Každopádně naprosto otřesným zločinem proti lidskosti je jazyk a vyprávění příběhu. Zde si netroufnu hodnotit, zda má podíl autorka (která je i oceněna za tvorbu knih pro děti) či překladatel. Chápu, že asi young adults vyprávěcí styl moc řešit nebudou, ale alespoň nějaká úroveň čtivosti by se najít mohla. Navíc mi přijde, že příběh do sebe ani moc logicky nezapadá. Což je velká škoda, protože kdyby se námět pojal v lepším vypravěčským stylu, mohlo jít o poutavý příběh pro mladé začínající „gamebookaře.   


Hratelnost je postavena na čistém listování z jednoho odkazu na druhý. Žádné atributy, žádná průvodní listina, žádné kostky. Nutno namítnout, že spousta gamebooku pro mladší čtenáře (např. edice „Vyber si svévlastní dobrodružství“) je právě postavena na herním otáčením z odkazu na odkaz bez ovlivňování náhody pomocí kostek. Každopádně mohlo být do příběhu alespoň zasazeno najití nějakého speciálního artefaktu či zajímavá hádanka, která by dodala alespoň trošku punc zajímavosti.  Samotný průchod lze tak zvládnout do půl hodiny čistého času. Každopádně výše uvedený fakt neznamená, že lze projít příběhem úplně bez úmrtí. Stačí si vybrat špatný odkaz, a nečekaný konec příběhu je hned na místě. Bohužel konec může nastat bez zjevně logicky špatné možnosti. Možnost průchodu příběhem je tedy spíše postavena na náhodě než na správně volbě.

Příjemným překvapením je grafická ilustrace. Zpracování obálky teda nic moc, zvolil bych motiv, který je více propojen s příběhem než provařený jednorožec, ale mlaďochům před dvaceti lety určitě na obálce oči spočinuly. Velmi dobře je provedena vnitřní ilustrace, obrázků se zde nachází dostatek a jejich celostránkové provedení občas donutí zkoumat detaily, zda jsou v souladu s příběhem. Navíc jde vidět, že jde o ruční kresbu, sice v naivní fantasy podobě, ale pomáhá to alespoň trošku navodit fantasy atmosféru, když to nezvládnul příběh. Bohužel jsem nikde nenašel, zda vnitřní kresby tvořila sama autorka či má na nich podíl někdo jiný.

V rámci finálního hodnocení musím tedy říci, že bohužel i přes fantasy námět, který mohl oslovit mladší gamebookáře, nejde o kvalitní gamebook. Určitě si ho po nějakém čase zahraji ještě jednou, abych vyzkoušel jiné varianty průchodu, ale to bude asi konečná. Navíc skrze neumětelsky postavený příběh, začínám mít obavu z dalšího dílu edice. Závěrem bych ještě rád odpověděl na otázku, zda bych gamebook doporučil dětem. Ano, ale jen těm cizím…


Závěrečné hodnocení:

Počet odkazů: 122 str.

Počet času na dohrání: 30 minut

Počet pokusů na aktuální dohrání: 1, fortuna výběru možností stála při mně

Originalita tématu: 6/10

Čtivost: 2/10

Hratelnost: 2/10

Obtížnost: 4 /10

Grafické zpracování: 6/10

Potřeba tvorby mapy k dohrání: WTF?


 Celkové hodnocení gamebooku: 35 %

 

Autor recenze: Carott

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zázračná kněžka, edice Gabriel Knox, kniha první - recenze

Napříč Shamutantskou pahorkatinou - Magie, díl 1.

Jeskyně tisíce přání, edice Gabriel Knox, kniha druhá - recenze