Přeskočit na hlavní obsah

Fotbalová hvězda - recenze

  

Fotbalová hvězda –  něm. originál Fussballstar: Ein traum wird Wahr

Edice: samostatná

Žánr: sportovní

Autor: Fabian Lenk

Přeložil: Marek Sikora

Obal + ilustrace: EFKS/Shutterstock.com

Vydal: Fragment, 1. vyd. 2019

Odkaz na gamebook na stránkách Databáze knih zde


Při objednávání nových kousků do gamebookové knihovničky mi, jakožto fanatikovi hry s kulatým nesmyslem, nemohla ujít tato kniha. Ano, na fotbalovém plácku mezi maloměšťáckými bytovkami jsem své soky znemožňoval osobitými „zidanovkami“, panenkovskými dloubáky a během s nízko položeným těžištěm ve stylu Ronaldo. Samozřejmě ten brazilský útočník, ne ten současný portugalský buzíček. To tehdá ještě fotbalové šatny smrděly chlapským macho pižmem a ne deodorantem Old Spice Neymar edition. Takže hned ve volném čase jsem si dal za úkol ověřit, zda se můj fotbalový geniál nevytratil a přenáším své těžce nabyté herní zkušenosti do taktického pojetí 3-4-3 v gamebookovém prostředí.
PS. Komu výše uvedená sportovní terminologie nic neříká a nemá potuchy o slavných českých plejerech Homolovi, Gabrielovi a Flachbartovi, ať už ani nečte dál.

Jak již název napovídá, jde v příběhu nečekaně o to přežít první sezónu, jako nadějný hráč místního FC. Celý děj se točí okolo rozhodnutí spojených s fotbalem, spíše z prostředí ze zákulisí než ze hry samotné. Což o to, námět vcelku dobrý, ono gamebooků, jenž se motají kolem sportovního prostředí napočítáte na prstech jedné ruky truhláře alkoholika (co vím, tak je v češtině ještě tuzemský gamebook Fotbalový generál a toť vše), ale samotný děj je stupidní až to bolí. I jazyk, kterým je gamebook napsán je naprosto mizerný a dal by se srovnat s pozápasovými rozhovory Jana Kollera z dob sparťanské éry po desátém hlavičkovém souboji s mokrým balónem. No prostě velký špatný.

U samotné hratelnosti je důležité poznamenat, že kostky nepotřebujete. Nemáte totiž žádné atributy, pouze se rozhodujete a na základě rozhodnutí Vás příběh zavede dál. V tomto okamžiku si dávám hlavu do dlaní, a ptám se proč? Proč to nešlo udělat tak, že by hlavní hrdina Tom měl pár základních atributů – technika, kondice, štěstí, plus nějakou vylepšenou speciální schopnost – defenzíva, nabíhání do prostoru, hlavičkář, tvůrce hry apod. Takto by samotná utkání v gamebooku dostala punc zajímavosti. Pak se totiž samotná rozhodnutí v utkání točí v možnostech – letí na tebe balón, co uděláš? Zpracuješ - otoč na 666 nebo vystřelíš – otoč na 69 a podobné jeby. V zákulisním rozhodování to nabírá na další bizarnosti, prostě je zapotřebí se chovat jako klaďas Šmicer a přidávat si na tréninku či neříkat o trenérovi že díky jeho taktice, to dopadlo jako Sparta na Barceloně, o rozhodčích, že jdou na ruku Berbrovi a o Vízkovi, že je plácal. Prostě trénink, životospráva, regenerace a disciplína je základem úspěchu. Takže Mario, nebudeme dělat párty na balkoně, ne Milane, nechci nové Ferrari, ne Ujfi, nic jsem neplatil a částka také nesouhlasí. Prostě pár chytrých tahů, nerozhádat se s mužstvem, za třičtvrtě hodiny je dohráno a volají z reprezentace, že je možný Váš debut na mistrovství světa. Snad tímto celá fotbalová kariéra končí a autor nechystá pokračovaní.  

Grafika je rovněž na velmi bídné úrovni. Obálka s motivem šutéra v nápřahu a agitačními hesly – „Tvůj zápas, tvoje hra, tvoje volba“ je ještě ucházející. V gamebooku samotném se nachází 9 černobílých tematických ilustrací s náměty souboj, fanoušci, střela, oslava gólu a další souboj. U odkazů na pokračování příběhu je pak vždy připojena neumětelsky černobílá mičuda, zde mám pocit, že kdyby se ponechalo pouze číslo, působilo by to lepším grafickým dojmem než toto vyšperkování.  

 

Osobně hodnotím, i přes zajímavý nápad, samotné provedení gamebooku na velmi nízké úrovni. Výběr správného rozhodnutí je naprosto jasný i pro fotbalového čtenáře od 10 let pro kterého je gameook určen.  Děti by to možná alespoň na první dobrou bavit mohlo, ale i pro svého potomka bych raději, jako úvod do světa gamebooku, volil něco lepšího. Každopádně dle mého názoru i mladí fotbaloví fanatici s dresem Messiho a baťůžkem Real Madrid si po dočtení gamebook opětovně nezahrají.   

 

Závěrečné hodnocení:

Počet odkazů: 122 str.

Počet času na dohrání: 40 minut

Počet pokusů na aktuální dohrání: 1, vyloženě jsem si vybíral správná rozhodnutí jako profík

Originalita tématu: 8/10

Čtivost: 2/10

Hratelnost: 2/10

Obtížnost: 2 /10

Grafické zpracování: 2/10

Potřeba tvorby mapy k dohrání: Maximálně do nejbližší fotbalové knajpy, aby se spláchl hrůzný zážitek po dohrání

 

Celkové hodnocení gamebooku: 25 %, pro fanoušky FC Boby Brno 30 %, zde mají totiž alespoň nějakou šanci něco vyhrát

 

Autor recenze: Carott

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zázračná kněžka, edice Gabriel Knox, kniha první - recenze

Napříč Shamutantskou pahorkatinou - Magie, díl 1.

Jeskyně tisíce přání, edice Gabriel Knox, kniha druhá - recenze