Přeskočit na hlavní obsah

Nejhorší večírek tvého života - recenze

Nejhorší večírek tvého života –  fr. originál La pire soirée de ta vie -  2019

Edice: žádná
Žánr: horor 
Autor: Andy Rowski
Přeložila: Jitka Řihánková
Obal, ilustrace: Lucie Dessertine
Vydal: Jota, 1. vyd. 2020, pevná
Odkaz popisu na Databázi knih zde 

Tak na tento gamebook jsem se velmi těšil. Fascinován tím, že má jít vyloženě  o hororový námět jsem neváhal ani chvíli a po vzoru motta z teleshopingu Horsta Fuchse „to musíte mít“ jsem ho ihned přihodil do nákupního košíku. A konečně po notné době, jsem si také připravil správnou hororovou atmosféru – zažehl černé svíce, nalil si číší rubínově temného vína s příměsí vlastní krve, do gramce hodil patřičnou muziku v podobě Kinga Diamonda, obrátil po domě kříže s Ježíškem (nu což již uběhl jeden den od oslavy ducha Vánoc), a pustil se s náležitou vervou do čtení. A již po první stránce mi začíná docházet, že název gamebook nemusí být pouze orientační…

Už na začátku si uvědomuji, že označení gamebook knihu přesně nevystihnul, jde pouze o sepsaný příběh s možností výběru na konci textové části. Fajn, první nemilé překvapení, ale alespoň nebudu hledat zaběhlé kostky pod vánočním stromkem a kožený zápisník na příběhy si musí na své „poprvé“ ještě chvíli počkat. Pořád zůstávám natěšen tématem, jelikož čistě hororových gamepříběhů není v české kotlině mnoho. Takže pod závojem nevědomosti očekávám atmosféru minimálně podobnou duchu Pekelného domu (FF, č. 10). Již po dvou odkazech je mi ale jasné, že zřejmě půjde o šlápnutí vedle. Jal jsem se tedy ihned dohledávat nějaké rozšiřující informace o autorce, a přicházím na poznání, že jde o nějakou "youtuberskou cuchtu", která nemá se psaním gamebooku žádné zkušenosti. Podle toho také vypadá struktura příběhu, jenž se motá kolem večírku ve starobylém domě s pohnutou historií. Každopádně vyprávěcí struktura a rozhovory postav jsou tak debilní, že noční můra povinné četby Babička je oproti výše uvedenému titulu špionážní thriller. Dále se občas vyskytnou pasáže, kde je velmi patrná inspirace Kingovým mistrovským dílem Osvícení. Namístě je rovněž zdůraznit jeden podstatný fakt, a to, že příběhokniha bývá také spojována se zařazením „Young Adult“, neboli cílená na čtenáře ve věku 13 – 16 roků, což mi před nákupem samozřejmě také uniklo. Tím pádem je v příběhu cítit špetka gothic romantiky, na což jsem já osobně již poněkud starý.

Sama hratelnost spočívá pouze v obracení na příslušné odkazy, přičemž v 90 % případů máte na výběr pouze dvě možnost. Zde se vyskytuje pro mě, další nepochopitelná věc, kdy směrování na odkazy je uděláno tak, že obracíte max. o dvě stránky, odkazy jsou tedy s příběhem propojeny lineárně. Po chvilce tedy pochopí i naprostý Neználek, že na čím vyšší odkaz budete směřovat, tím větší tajemství příběhu se odkryje. Příběh nabízí několik (cca 10) alternativních konců, kdy s vyšším odkazovým číslem pronikáte hlouběji do tajemství temného sídla a událostí s ním spojených. Dokonce zde můžete i zemřít a prastaré panství Vám sebere duši, že by však šlo o promyšlené úmrtí v návaznosti na chybné rozhodnutí se říct nedá, jelikož i v rámci příčiny úmrtí se projevuje špatně strukturovaný příběh. Sám jsem dospěl ke třem různým koncům, přičemž při posledním alternativním konci jsem vyloženě cílil na vyšší odkazy s úkolem se dozvědět o panství co nejvíce. Rozhodně však nepočítejte, že byste museli v rámci příběhu řešit logické hádanky či sbírat nějaké artefakty. Celá hratelnost je postavena pouze v mechanickém čtení na sebe navazujících odkazů.


Jediným příjemným zpestřením titulu je jeho grafické zpracování. Již obálka zaujme na první pohled. Samotné vnitřní ilustrace jsou provedeny v duchu komiksově temné Burtonovké romance a stylizované do černo červeného provedení. Ačkoliv nejsem na grafickou stránku žádný odborník, musím uznat, že stínování celostránkových ilustrací je velice kvalitním počinem. Náměty ilustrací jsou propojeny s příběhem, je však patrný fakt, že příběh je zacílen na mladší čtenáře, a tomu také obrázky odpovídají.


V rámci závěrečného shrnutí musím nerad konstatovat, že z mé strany jde vyloženě o šlápnutí vedle. Nejedná se totiž o klasický gamebook, ale o příběh, který nabízí několik alternativních konců. Rozhodně bych nedoporučil ani pro mládež, která se s gamebookem nikdy nesetkala. Mohl by pak totiž nastat velmi nepříjemný fenomén, kdy se za gamebooky budou vydávat i díla, která se gamebooky nazvat nedají. Když navíc ještě připočteme velkohubé vyjádření autorky, že „při čtení bude tuhnout krev v žilách“, musím bohužel naznat, že jde o vyhozené peníze. Toto je opravdu počin, který sice na chvíli zabaví, ale vracet se k němu už fakt nechcete. A roztomilé ilustrace to opravdu nezachrání.

 

Závěrečné hodnocení:


Počet odkazů: 86 odkazů/ 320 stran

Počet času na dohrání: 45 minut

Počet pokusů na aktuální dohrání: 1, celkově hráno 3x pro zjištění alternativních konců

Originalita tématu: 5/10

Čtivost: 4/10

Hratelnost: 4/10

Obtížnost: 2 /10

Grafické zpracování: 9/10

Potřeba tvorby mapy k dohrání: -

Celkové hodnocení gamebooku: 45 %

 

Autor recenze: Carott

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zázračná kněžka, edice Gabriel Knox, kniha první - recenze

Napříč Shamutantskou pahorkatinou - Magie, díl 1.

Jeskyně tisíce přání, edice Gabriel Knox, kniha druhá - recenze